Menjetek tehát, és tegyetek tanítvánnyá minden népet. Mt 28,19

Isten háza Galgamácsán

A csoda bennünk van. A hívő emberbe, aki tudja, hogy nem görbülhet haja szála sem az égiek tudta nélkül. Aki azzal a tudattal él, hogy nyugodtan rábízhatja magát Teremtőjére, az megtapasztalja az ő erejét. A legkisebb dolgoktól a legnagyobbakig. Jó tudni, hogy nem vagyunk egyedül.

Az első galgamácsai látogatásunk bár kudarcba fulladt, nem adtuk fel. Tudtuk és egyre jobban éreztük, hogy valami feladatunk van a körkápolnával. A februári olvadás és a kiadós eső járhatatlanná tette az oda vezető utat, de mi – valamilyen indíttatásból - pont akkor akartuk meglátogatni az interneten felfedezett új építésű körkápolnát. Már jó kilométerre bent gyalogoltunk a járhatatlan úron, a cipőnk tocsogott a belefolyt iszaptól, de visszafordulni, feladni már nem akartuk. Rossza döntés volt.

A semmi közepén egyszer csak eltűnt a mögöttem dagonyázó feleségem az iszapos vetésben és többet már nem tudott lábra állni.

Hirtelen átfutott agyamon – miközben próbáltam felsegíteni és megtudni, hogy mennyire nagy a baj – hogy innen nincs kiút. Mentő nem tud bejutni, ha egyáltalán tudom őket értesíteni, mert lehet, hogy térerő sincs. Talán a mentőhelikopter segíthet, de az sem nagyon tud ilyen helyen letalpalni.

Mi lesz velünk. A kilátástalan helyzetben egy röpke fohász hagyta el csukott számat. Istenen!

Míg a törött lábú feleségemet a sártengerben megpróbáltam támogatva útnak indítani visszafelé a reménytelen úton, velünk szemben, - mint egy látomás – előtűnik egy megfogalmazhatatlan színű és márkájú autó imbolyogva, csúszkálva, de közeledve hozzánk. Megmenekültünk! Hagyta el egy kiáltás a számat.

A megmentőnk, aki kivitt minket az országútra, nem más volt, mint a kápolna építőjének az édesapja. A csoda bennünk van, akik hiszünk abban, hogy része vagyunk egy egésznek.

A második látogatás befejezése lett az elsőnek. Napfényes, száraz időben, a kápolna megálmodóival együtt érkeztünk a semmi közepére – Negyela Pál birtokára – ahogy a körkápolna áll, Isten dicsőségére és az odalátogatók örömére. A rezzenéstelen éteri csentben beszélgettünk a kápolna születésének történetéről, amit egy dokumentumfilmben be is mutatunk.

Seregély István