Menjetek tehát, és tegyetek tanítvánnyá minden népet. Mt 28,19

Sosincs késő beszállni! - Heti Betevő

2016-2017 telén eddig nem látott mértékű civil összefogás valósult meg azért, hogy magánszemélyek segítséget nyújtsanak fűtetlen házakban élő vagy hajléktalan, rászoruló embereknek. A Heti Betevő Egyesület önkéntesei már három éve adnak éttermi minőségű vasárnapi ebédet a Klauzál téren, van szervezetünk a VIII. kerületben, Makón, Székesfehérváron és Pécsett. Ismerjétek meg a hetedik kerületi csoportot és néhány vendégüket!

Rendező: Seregély István

Riporter: Nagy Emese, HB alapító tag, sajtó

Már nem is tudom, hogy hány éve ismerjük egymást Nagy Emese rádiós riporterrel, szerkesztővel, a Heti betevő alapító tagjával. Ha jól emlékszem egy egészségügyi műsor kapcsán dolgoztunk először együtt. Egy csinos temperamentumos lányra emlékszem, akinek mindig határozott elképzelései voltak. Sokszor találkoztunk munkánk során a Magyar Rádió – még a régi – aulájában. Valahogy így indult ez a kapcsolat.

Több éven keresztül dolgoztunk együtt több produkcióban is. Aztán ahogy a közös munkák véget értek, sokáig nem is láttuk egymást. Évek múlva futottunk össze véletlenül. Az ilyenkor szokásos kérdésekre adott válaszokból tudtam meg, hogy egyéb munkái mellett a Heti Betevő Egyesület egyik alapító tagja lett, ahol sajtós feladatokat is ellát. A rádiós munkáinak egyik legfontosabb területe az elesettek érdek-képviselete volt. Ezt a hivatásbéli elköteleződést tudja itt folytatni, önkéntesként. Egy kis baráti társaság tagjaként fogtak bele a munkába, de akkor még nem sejtették, hogy milyen sokan fognak csatlakozni a kezdeti „gerilla-művelethez”. De mi ez a Heti betevő?

A Heti Betevő története egy erzsébetvárosi „kocsmában”, a Kisüzemben kezdődött 2013 karácsonya után. Az itt dolgozó szakácsok megdöbbenve látták, mennyi pénzt költenek a vendégek ételre-italra, miközben annyi embernek okoz gondot a napi betevő. Az ötlet egyszerű volt. A bulinegyed számos szórakozóhelyén kihelyezett perselyekbe bedobott pénzből bőven kijött egy nagy fazék meleg étel ára. Már a következő vasárnap a Kisüzem szakácsai főztek 50 adag ételt, és a közeli Klauzál téren néhány barátjukkal ki is osztották a környékbeli rászoruló embereknek. Ettől a naptól kezdve minden vasárnap többen és többen jöttek. Hétről hétre újabb éttermek, kocsmák, önkéntesek csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az volt a cél, hogy éttermi minőségű, bőséges húsos étel jusson minden rászorulónak hetente legalább egy napon és kapjanak önkéntesek által készített házi süteményeket is. Ez vált a Heti Betevő védjegyévé.
Szó szót követett, kérdésre kérdés és azon vettem észre magam, hogy arról beszélgetünk, hogy mi lenne, ha vasárnaponként saját készítésű süteménnyel lepném meg a nélkülözőket. Ennek már öt éve. Jó érzés, hogy azt mondhatom, nem sok hetet hagytam ki. Vannak jó páran, akik állandó süti gyártók. Már messziről megismerjük egymást és kíváncsian nézzük, hogy mi van a másik dobozában. Mit hozunk azoknak az embereknek, akik többnyire csak a sütemények ízéről tudnának beazonosítani. Soha nem gondoltam, hogy a segítségnyújtás is ilyen közösséget tud teremteni. Ma már elképzelhetetlen számomra, hogy ne induljak el 10 óta körül a Klauzál tér felé és ne írjam ki a Facebook oldalamra a Heti betevő szlogenjét. „Sosincs késő beszállni!”